14 March 2012

Licht in plaats van een lamp

Dusseldorf – Licht inkopen in plaats van lampen. LED Lease & Finance biedt in het Payperlux model zijn klanten een bepaalde luxwaarde gedurende een voorafgesproken aantal uren. Tijdens het Smart Lighting congres in Düsseldorf licht De Rooij het bedrijfsmodel toe.“De stap naar een volledig dienstenmodel als Payperlux is voor ons niet groot,” zegt Gijs de Rooij, CEO van LED Lease. “Wij denken al in licht en niet in lampen, in gebruikerskosten voor licht per uur per lux, in plaats van de prijs van een product. Licht leveren als dienstverlening zit in ons DNA.”


LED Lease & Finance is voorloper in het ontwikkelen van diensten die de adoptie van duurzame verlichting versnellen. Een eerdere dienst zit al verscholen in de bedrijfsnaam: In een lease, of feitelijk een koop-op-afbetaling, biedt LED Lease een uitgebreide garantie op duurzame verlichting. LED Lease garandeert de lange levensduur van deze producten op een manier die geen andere speler evenaart: klanten betalen niet, als de lampen niet werken.

De Rooij’s presentatie wordt goed ontvangen. Het Payperlux concept is een logisch vervolg op de lease, en past goed in de huidige economische trend waarbij non-core activiteiten worden uitbesteed, zeker als dit onmiddellijk kosten bespaart.


“LED Lease & Finance neemt de totale verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het licht en helpt bedrijven bij het realiseren van kostenverlaging en duurzaamheidsdoelstellingen. Klanten vinden het een verademing om deze verantwoordelijkheden uit handen te geven en zich te kunnen richten op hun belangrijkste bedrijfsprocessen.”


Een Payperlux contract legt simpele service level agreements vast met duidelijke verlichtingsdoelen: Afspraken over lux waardes per m2, in euro’s per m2. “Het inkopen van licht wordt daarmee net zo eenvoudig als het huren van een auto”, aldus de Rooij.


In een latere sessie diezelfde middag, beaamt Evert van Loenen, Principal Scientist van Philips Research, de marktverschuiving naar licht als dienst. Ook Philips stelt zich ten doel om alle verlichting voortaan als ‘oplossing’ aan te bieden en geen produkten meer te verkopen. Philips verwacht zal het een aantal jaren duurt voordat het binnen deze grote onderneming zover is.

No comments:

Post a Comment