Pages

03 February 2014

Licht als dienst krijgt voet aan de grond

Diensten afnemen, in plaats van producten kopen.  Gebruik maken van iets, in plaats van het te bezitten. Consumeren in een circulaire economie, in plaats van de lineaire waarin we produceren, aanschaffen en weggooien.

Niets predicaat ‘geitenwollensokken', de termen illustreren een nieuwe economische beweging. Inmiddels erkennen ook de multinationals dit. In die beweging ligt de productverantwoordelijkheid in termen van o.a. levensduur en CO2-uitstoot bij de leverancier van de dienst.

Licht als dienst, light as a service (ook wel pay per lux genoemd) betekent hetzelfde licht, maar dan goedkoper en schoner.
Nog steeds doet het afnemen van licht de gezichten zo nu en dan fronzen. We zijn nou eenmaal gewend om hetgeen waarvoor we betalen, ook te bezitten. Helemaal zoiets als lampen. De recente berichten van de bestuursvoorzitter van Philips en de voorzitter van MVO Nederland, toverden dan ook een glimlach op ons gezicht.

Willem Lageweg, directeur MVO Nederland, sprak op BNR nieuwsradio over de technische levensduur van producten en de opkomst van de circulaire economie. Frans van Houten, bestuursvoorzitter van Philips, sprak bij de NOS over de toekomst van verlichting als service.

Light as a service dus. Wij zijn er in ieder geval klaar voor. Laat de toekomst maar beginnen.






No comments:

Post a Comment