17 August 2010

Energeia: Dure Leds betaalbaar via leaseconstructie

AMSTERDAM (Energeia) - De leaseauto is een bekend fenomeen, leasezonnecellen zijn al eerder genoemd, en nu kunnen ook de energiezuinige Led-lampen via een leaseconstructie worden aangeschaft. Nieuwkomer LedLease biedt professionele gebruikers (hotels, parkeergarages, ziekenhuizen) de mogelijkheid om in één keer alle oude verlichting te vervangen door light emitting diodes zonder de bijbehorende torenhoge kosten. Het bedrijf voert nu pilots uit bij het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht en het Amsterdamse restaurant Fifteen.

De constructie werkt als volgt, legt directeur Gijs de Rooij aan Energeia uit. De gebruiker kiest in overleg met LedLease om (een deel van) de aanwezige lampen te vervangen door Led-verlichting. Vervolgens betaalt de gebruiker vijf jaar lang maandelijks een bedrag aan LedLease voor de lampen. In die tijd garandeert LedLease dat de lampen werken (dat wil zeggen: dat ze minimaal 70% van hun oorspronkelijke lichtsterkte houden) en zo niet, dan worden de lampen vervangen. Na vijf jaar is de lichtinstallatie in eigendom van de gebruiker.

De kosten voor de dure Led-verlichting worden over een langere periode gespreid, terwijl de energiebesparing direct aantikt, aldus De Rooij. Hij geeft het rekenvoorbeeld van een halogeenlampje van 35 Watt: "Als je dat vervangt door een Led van 5 Watt, scheelt dat 30 Watt. Stel dat de lamp in een hotel 12 uur per dag wordt gebruikt en de elektriciteitsprijs is EUR 0,15. Dan scheelt de Ledlamp het hotel EUR 1,62 per lamp per maand, want 30 Watt maal 12 uur maal 30 dagen is 10,8 kWh en 10,8 kWh maal EUR 0,15 is EUR 1,62. Wij leasen die halogeenlamp voor EUR 1, dus dan bespaart het hotel maandelijks EUR 0,62."

Wie vijf jaar lang maandelijks EUR 1 betaalt, is uiteindelijk EUR 60 kwijt. Hoewel de lamp zichzelf terugverdient in besparingen, is een Led-lamp in de winkel toch vaak goedkoper. Maar, werpt De Rooij tegen, in Ledland is niet alles wat het lijkt. Lang niet alle Led-lampen maken hun mooie beloftes waar, zoals bleek uit de onafhankelijke onderzoeken van onderzoeksinstituut VSL en de Consumentenbond. LedLease garandeert dat het bedrijf wel goede lampen levert, die hun beloften waarmaken. "Dat is, gezien de leaseconstructie, in ons eigen voordeel", aldus De Rooij.

Led-expert Wouter Koek van VSL bevestigt dat de door De Rooij genoemde cijfers mogelijk zijn, mits er wordt gewerkt met écht goede lampen. "Het gaat om drie dingen: goede Leds, goede lampen en goede informatie." Maar dan nog, waarschuwt Koek: een goede lamp kán 50.000 uur branden, maar bij misbruik gaat de lamp al na 10.000 uur stuk zijn.

Dat geeft ook De Rooij toe. Vandaar dat LedLease nog nadenkt over het plaatsen van Led-lampen in de keuken van Fifteen -Leds kunnen niet goed tegen hoge temperaturen. Dat brengt het project overigens niet in gevaar: "Het gaat om 20 lampen in de keuken van totaal zo'n 400 lampen." Ook heeft zijn bedrijf een keer een klant aangeraden de verlichting niet te vervangen: "Bij een hotel in Maleisië stonden we na een kwartier weer buiten. Die hadden overal spaarlampen hangen. Met de lage elektriciteitsprijs daar is vervanging dan niet haalbaar." In Nederland is vervanging meestal wel zinvol door de hogere elektriciteitsprijs, al is ook hier het vervangen van spaarlampen door Leds financieel nog niet haalbaar.

LedLease moet het bovendien van grote projecten hebben, omdat het bedrijf de lampen direct inkoopt bij de fabrieken. Dat maakt de lampen goedkoper, omdat er geen marge van tussenhandelaren op zit. Door die lampen tegen marktprijs te leasen in Nederland, maakt het bedrijf winst -maar de klant ook, door de energiebesparingen. Een win-win situatie, volgens De Rooij, voor bedrijven die niet in één keer de smak geld op tafel kunnen leggen om alle verlichting te vervangen.

Maar er is al een kaper op de kust: in de coulissen staat de opvolger van de Ledlamp, de Oled, alweer te trappelen.

Katrijn de Ronde
k.deronde@energeia.nl
Copyright©, Energeia, 2010

Dit nieuwsartikel is afkomstig uit Energeia Energienieuws

No comments:

Post a Comment